in

Kineski naučnici prepoznali novi tip koronavirusa sa stopom smrtnosti od 100%.

Studiju u kojoj se tvrdi da postoji varijanta koronavirusa koja može da izazove stopostotnu smrtnost sproveli su kineski naučnici početkom januara, objavila je onlajn publikacija „Nije lako” 28. januara.

To znači da će svaka infekcija ovim virusom dovesti do smrti. Rezultati su došli iz eksperimenata sa koronavirusom izolovanim iz pangolina, nazvanim GX_P2V, na laboratorijskim miševima čiji je genom blizak ljudskom.

Naučnici su zaključili da ovo možda naglašava rizik od širenja GX_P2V na ljude.

SARS-CoV-2, koji je izazvao pandemiju, bio je povezan sa pangolinima kada se prvi put pojavio, životinjama sličnim armadilima i mravojedima koji su na ivici izumiranja. Pangolini se love zbog mesa i krljušti, koje se koriste u medicini.

Imunolog Nikolaj Krjučkov napominje da je pretpostavka o povezanosti koronavirusa i pangolina nastala zbog prevalencije zaraze koronavirusom među njima u Kini, gde je otkriven SARS-CoV-2.

Međutim, sojevi sličniji originalnom SARS-CoV-2 nikada nisu otkriveni. Naučnici su uzgajali izolate koronavirusa pangolina i proučavali njihovu patogenost u laboratorijskim uslovima.

Izolat pCoV-GD01, koji je najbliži SARS-CoV-2, mogao je da izazove bolest kod zlatnih hrčaka i genetski modifikovanih miševa. Druga varijanta, GKS_P2V, izazvala je infekciju kod životinja, ali bez simptoma bolesti. Međutim, tokom eksperimenata sa ovom varijantom u laboratorijskim uslovima, došlo je do mutacije.

To ne znači da je izvršena bioinženjerska modifikacija virusa, samo da su naučnici uzgajali izolate u kulturama i oni su promenili njihova svojstva. Dobijeni modifikovani izolati su zatim klonirani i ubrizgani u genetski modifikovane miševe.

Virolog Nikolaj Krjučkov naglašava da ovaj virus ne postoji prirodno, ima laboratorijske promene. Ali niko nije posebno menjao genom na pravim mestima. Ovi eksperimenti mogu biti opasni, ali se sprovode u laboratorijama gde se preduzimaju mere predostrožnosti.

Virolog Anatolij Altštajn dodaje da iako rezultati studije mogu predstavljati određenu pretnju, ako virus ne napusti laboratoriju, neće predstavljati opasnost. Međutim, on upozorava na mogućnost da virus koji se pojavljuje u prirodi takođe može da pređe na ljude. Međutim, on uverava da rezultati eksperimenata na miševima ne garantuju iste posledice kada se puste ljudima.

Naučnici govore o mogućoj opasnosti od takozvanih zoonoza – bolesti koje se prenose sa životinja na ljude i da ne samo korona virusi mogu izazvati pandemije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /