in

Ko sve i kako može da kupi auto na struju?

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a za tu namenu Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije ove godine je izdvojilo 170 miliona dinara

Država i ove godine daje subvencije za kupovinu električnih vozila. Prijavljivanje zainteresovanih za kupovinu mopeda, automobila i kamiona na struju počela je danas i trajaće do 31. oktobra.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a za tu namenu Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije ove godine je izdvojilo 170 miliona dinara, što je više nego upola manje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo izdvojeno oko 440 miliona dinara. Cilj subvencije je unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine.

Za mopede i tricikle subvencija je 250 evra u dinarskoj protivvrednosti, za kupovinu električnih motocikala, teških tricikala i četvorocikala iznos je 500 evra, dok za putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i teretna vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone može da se računa na subvenciju od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Cenovnici distributera pokazuju da su električna vozila trenutno dvostruko skuplja od standardnih i za većinu građana to je ključni razlog zašto nisu prešli na električni pogon.

Petar Živković iz Asocijacije automobilskih novinara Srbije kaže za RT Balkan da najjeftiniji električni automobili koštaju oko 30.000 evra, a da se novi auto sa klasičnim motorom teško može kupiti za manje od 15.000 evra.

„Ranije su električna vozila bila tri puta skuplja od onih na benzin i očekivali smo da se ta razlika smanji, ali tako što će pojeftiniti vozila na struju, a desilo se suprotno i poskupeli su oni sa klasičnim motorima, pa je jaz između njih smanjen, ali opet na štetu kupaca. Ima ljudi koji se bave transportom i kojima se isplati da kupe električno vozilo. Na većini javnih punionica se trenutno ne plaća struja“, kaže Petar Živković.

On kaže da postoje dva razloga za optimizam, da mi vozila na struju mogla uskoro biti pristupačnija i džepu prosečnog potrošača u Srbiji. Očekuje se dolazak jeftinijih kineskih automobila na naše tržište, ali i novi model koji će „Fijat“ i „Stelantis“ proizvoditi u Kragujevcu.

„Nadamo se da će vozilo iz ‘Fijata’ biti cenovno povoljnije i da će biti ispod 25.000 evra. To su sve spekulacije, ali je dobra praksa svih država da subvencionišu proizvodnju, odnosno prodaju.

Treba podržati tu našu autoindustriju, jer će ona sigurno zaposliti 3.000 do 4.000 ljudi, ako počne proizvodnja novog modela. Imamo nezvanična saznanja da će za ‘Fijatovo’ vozilo koje će se praviti u Kragujevcu biti napravljen poseban fond za stimulaciju prodaje bar tog prvog modela“, kaže Petar Živković.

Novina u Uredbi je da je za ovu godinu, za razliku od prethodnih, pripisano subvencionisanje nabavke isključivo električnih automobila.

„Prošle godine je ukupan iznos subvencija bio značajno veći, jer je država dotirala i kupovinu plag-in automobila koji imaju i spoljno punjenje i mogu da idu i na struju i na benzin, i hibrida, a sada više to ne radi“, napominje Živković.

Uvoznici: I plag-in su ekološki

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova saopštila je da je Uredba Vlade o subvencionisanju kupovine novih vozila isključivo na električni pogon dobra vest, ali da je sa stanovišta pozitivnog uticaja na životnu sredinu potrebno uključiti i plag-in hibride.

„Tim automobilima se, vozeći isključivo na elektro-motor, može postići autonomija od 50 do 70 kilometara, što znači da se u gradskim sredinama, gde je i najveće zagađenje, mogu voziti gotovo isključivo na tu vrstu pogona. Sa aspekta pozitivnog uticaja na zaštitu životne sredine, logično je da i oni budu tretirani kao ekološki prihvatljiva vozila i da se subvencije mogu koristiti i za njihovu kupovinu“, smatraju u Asocijaciji uvoznika.

Kako do popusta za kupovinu vozila?

Kako navode u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom. Službe ministarstva zatim formiraju predmet koji ide na komisiju. Ukoliko je dokumentacija kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije, a podnosilac će biti pozvan da preuzme rešenje.

Rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući. Preko lizinga je potrebno doneti tri dokumenta – original ugovora o finansijskom lizingu, dokaz o prenosu sredstava, što podrazumeva izvod iz banke sa pečatom i potpisom i potvrdom da plaćena suma čini više od 15 odsto vrednosti vozila. Za kupovinu vozila direktno od auto kuće potrebno je dostaviti predračun i avansni račun, dokaz o prenosu sredstava i ugovor o kupoprodaji vozila.

U Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da je poslednje četiri godine na javni konkurs za podršku kupovini električnih i hibridnih vozila bilo 2.498 prijava, a konkurisalo je 895 građana i 1.603 pravna lica.

Osim finansija, ono što najviše brine vozače koji su zainteresovani za ovu vrstu automobila, je nedovoljan broj punionica.  To bi, međutim, uskoro trebalo da bude rešeno. Ministar saobraćaja Goran Vesić je nedavno objavio da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da svako četvrto parking mesto u rezidencijalnim zgradama i svako treće u poslovnim objektima moraju da imaju električne punjače.

„Uvedena je obaveza da sve benzinske pumpe na auto-putevima i brzim saobraćajnicama moraju da imaju jedan punjač za električna vozila na četiri mesta za punjenje. Na auto-putevima je u toku postavljanje 16 elektro-punjača, a još sedam će biti postavljeno na novootvorenim deonicama“, naveo je ministar.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /