in

“Možda će morati da se donesu zakonski akti”

Prof. dr Danica Grujičić izjavila je da će pitanje dece koja nisu vakcinisana prema obaveznom kalendaru imunizacije, a ipak redovno pohađaju školu, verovatno biti tema zajedničkog sastanka Republičke stručne komisije za imunologiju, pedijatriju i infektivne bolesti.

Ona je, nakon što je utvrđeno da dečak kojem su dijagnostifikovane male boginje nije primio ni jednu vakcinu, istakla i da će sa jačanjem Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, takvih slučajeva biti sve manje.

“Mi ćemo gledati da Nacionalni tim za vakcine formiramo upravo od ove tri republičke stručne komsije. Možda će morati neki zakonsku akti i pravilnici da se donesu. To ne znači da vakcine koje se uvoze nisu sigurne. Upravo je Torlak taj koji proverava njihov kvalitet, to radi i ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva) sa druge strane, priče oko toga da se uvoze vakcine koje nisu efikasne ne stoje – kazala je ministarka Grujičić.”, rekla je ministarka za Telegraf.rs.

Ona je otkrila da će krajem februara biti postavljen kamen temeljac za nove laboratorije na „Torlaku“.

„To je dokaz koliko Srbija ulaže, koliko je Institut „Torlak“ prepoznat kao nacionalno blago koje se ne sme pustiti. Sve priče o prodaji i puštanju više ne važe. To će biti dokaz koliko mi želimo da obnovimo i našu proizvodnju vakcina a i sigurnost da ljudi ne bi jednostavno ni bi podlegali koje kakvim pričama koje mogu da pročitaju na internetu“, kazala je Grujičić za Telegraf.rs.

Treći slučaj malih boginja

Učenik drugog razreda (8) iz Beograda, kod kog su potvrđene male boginje, kako saznaje Telegraf, nije primio nijednu vakcinu od rođenja.

Trenutno se proverava vakcinalni status svih osoba koje su bile sa njim u kontaktu.

Podsetimo, 6. februara morbile su potvrđene kod dečaka od 15 godina koji je smešten na Kliniku za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije zbog upale pluća. Dan kasnije, morbile su potvrđene i kod njegove majke.

U pitanju su importovani slučajevi, odnosno oni su se zarazili u inostranstvu.

Nove mere Batuta

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” u sаrаdnji sа Ministаrstvоm zdrаvljа је dоstаviо zdrаvstvеnim ustаnоvаmа predlog mera zа pооštrеnje nаdzоra nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје.

Sа rаzvојеm аktuеlnе еpidеmiоlоškе situаciје Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје ćе prеdlаgаti mеrе u sklаdu sа zаkоnskim i pоdzаkonskim аktimа, stručnim stаvоvimа, prеpоrukаmа Svеtskе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, iz kојih је prоistеkао i usvојеni plаn еliminаciје mоrbilа u Srbiјi.

(b92.net, telegraf.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /