in

Najveći i najdestruktivniji požar u istoriji Teksasa- Ugrožena fabrika nuklearnog oružja! (VIDEO)

Najveći i najdestruktivniji požar u istoriji Teksasa- Ugrožena fabrika nuklearnog oružja! (VIDEO)

Požar koji je u ponedeljak izbio u Teksasu nazvan “Smokhaus krik“, u kojem je oštećeno i izgorelo više građevina, do danas se proširio na 445.000 hektara i brzo postao „najveći i najdestruktivniji“ u istoriji te američke savezne države.

U ovoj državi je 2006-te u kompleksu Ist Amariljo izgorelo više 367.000 hektara šume, a prethodno je još jedan veliki požar bio 1988-me nazvan „Big Kauntri“, u kojem je izgorelo oko 300.000 hektara zemljišta.

Nekoliko manjih šumskih požara u različitim fazama suzbijanja zahvatilo je druge delove najsevernijeg okruga u Teksasu, a podstaknuti su jakim vetrovima i visokim temperaturama.

Guverner Teksasa Greg Abot u utorak je proglasio alarmantno stanje za 60 okruga i zatražio od teksaškog ogranka Uprave za vanredne situacije da aktivira više od 95 vatrogasaca, kao i osoblje za zatvaranje puteva, kontrolu saobraćaja, pružanje medicinske pomoći i pružanje pomoći životinjama.

Više od 13.000 kuća i kompanija ostalo je bez struje, a više od 4.000 njih za region Penhendl, prema podacima grupe Power Outage.

CBS njuz prenosi navode vatrogasaca da su do sada uspeli da obuzdaju vatru na svega tri odsto teritorije zahvaćene požarom koji je krenuo da se širi iz okruga Hačinson.

Zbog požara je privremeno obustavljen rad „Panteksa“, glavne fabrike za proizvodnju nuklearnog oružja, koja se nalazi na oko 50 kilometara od grada Amariljo. Britanski list „Indipendent“ prenosi da je prozvodnja prekinuta u utorak uveče.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /