in

Naučna studija potvrdila: Ovo čeka buduće generacije Amerikanaca

Naučna studija potvrdila: Ovo čeka buduće generacije Amerikanaca

Na osnovu trenutnih trendova, Amerikanci rođeni 2019. godine koristiće lekove na recept tokom većeg dela svog života. Devojčice mogu očekivati da uzimaju lekove oko 60 odsto svog života, dečaci – 48 odsto, piše „Nya Dagbladet“, pozivajući se na najnoviju studiju.

Dr Džesika Ho sa Univerziteta u Pensilvaniji, sprovela je studiju koja je pružila detaljnu analizu upotrebe lekova na recept od strane Amerikanaca. Naučni rad je zasnovan na podacima ankete sprovedene među 15 hiljada domaćinstava u periodu od 1996. do 2019. godine.

Ho je takođe koristila statističke podatke o smrtnosti stanovništva Sjedinjenih Američkih Država, da bi ocenila koliko dugo američki građani rođeni 2019. godine mogu očekivati da žive.

Zatim je objedinila ove informacije sa prethodnim podacima, kako bi odredila u kom procentu svog života mogu računati na prijem recepturnih lekova, prenosi „Nya Dagbladet“.

Kao rezultat toga, Ho je zaključila da većina američkih muškaraca počinje koristiti lekove na recept oko 40. godine,  dok žene počinju već od 15-te godine. U proseku, dečak rođen 2019. može očekivati da će uzimati lekove 37 godina, što predstavlja oko 48% njegovog života.

Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Demography“, devojčice rođene te godine mogle bi da očekuju da će uzimati lekove 47,5 godina, ili 60 odsto svog života.

Pored toga, Ho primećuje značajno povećanje polifarmacije, što znači korišćenje pet ili više lekova na recept za lečenje datog stanja. Kako napominje autor članka, 90-ih godina većina ljudi je uzimala samo jedan lek na recept. Danas je isto tako verovatno, da će pacijenti uzimati pet ili više ovih lekova.

Dr Ho takođe izražava zabrinutost zbog dugoročnih efekata uzimanja više lekova, što je postalo uobičajeno u modernim vremenima. Mnogi lekovi su na tržištu tek nekoliko decenija, a možda još nisu poznati svi njihovi efekti.

Međutim, svrha studije nije da se kritikuje kvalitet lekova, već njihova povećana potrošnja i razlozi za to. Prema mnogim naučnim studijama, Amerikanci su manje zdravi i žive kraće od svojih vršnjaka u drugim zemljama sa visokim prihodima, rezimira se u članki izdanja „Nya Dagbladet“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /