in

Osam namirnica koje dokazano snižavaju holesterol


Konzumiranje zdrave hrane jedan je od najefikasnijih načina za snižavanje ili održavanje zdravog nivoa holesterola.

Iako postoje mnogi faktori koji mogu uticati na nivo holesterola, kao što je genetika, nad kojom nemamo potpunu kontrolu, ishrana može imati značajan uticaj.

Konzumiranje hrane koja je dobra za zdravlje srca može biti ključna u regulisanju nivoa holesterola. Integrisanje takve hrane u vašu svakodnevnu ishranu može doprineti smanjenju lošeg holesterola (LDL) i povećanju dobrog holesterola (HDL), što rezultira opštim poboljšanjem zdravlja srca i smanjenjem rizika od srčanih oboljenja.

Namirnice za koje je dokazano da snižavaju holesterol

Mahunarke

Mahunarke kao što su sočivo i leblebija nisu samo izuzetno hranljive i raznovrsne namirnice u zdravoj ishrani. One takođe igraju važnu ulogu u održavanju zdravog nivoa holesterola.

Jedan od ključnih razloga zašto mahunarke podržavaju zdrav holesterol jeste njihov visok sadržaj rastvorljivih vlakana.

Suve šljive

Neka istraživanja sugerišu da redovna konzumacija suvih šljiva može pomoći u poboljšanju nivoa holesterola kod starijih osoba.

Konkretno, kod muškaraca starijih od 55 godina, konzumacija suvih šljiva je bila povezana s povećanjem nivoa HDL-a (dobrog holesterola) i poboljšanjem odnosa ukupnog holesterola i HDL.

Kod žena u postmenopauzi konzumacija četiri do šest suvih šljiva dnevno povećava nivo HDL-a i smanjuje inflamatorne markere kao što je TNF, piše Eatthisnotthat.com.

Suve šljive su takođe bogate rastvorljivim vlaknima, za koja se pokazalo da samostalno poboljšavaju nivo holesterola. Ovi nalazi ukazuju na to da suve šljive mogu biti korisne kao deo uravnotežene ishrane za podršku zdravlju srca kod starijih osoba.

Ovas

Ovas je bogat beta-glukanom, moćnim jedinjenjem za snižavanje holesterola.

Uključivanje ove žitarice u redovnu ishranu  može biti praktičan i prirodan način za kontrolu nivoa holesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Studije su pokazale da je prosečna konzumacija ovsa povezana sa smanjenjem ukupnog holesterola za 5% i smanjenjem LDL holesterola za 7%. Osim toga, ovas sadrži i druge hranljive materije kao što su antioksidansi i vitamini B, koji pružaju dodatne prednosti za zdravlje srca i opšte blagostanje tela.

Redovna konzumacija ovsa takođe može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, jer podržava energetsku stabilnost tokom celog dana.

Jabuke

Jabuke su još jedna zdrava opcija koja može pomoći u kontroli nivoa holesterola i poboljšanju zdravlja srca. Ovo ukusno voće je bogato rastvorljivim vlaknima, posebno pektinom, koji može pomoći u smanjenju nivoa LDL ili „lošeg“ holesterola u krvi.

Pored toga, jabuke su niskokalorično voće, bogato vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji podržavaju celokupno zdravlje organizma.

Beli luk

Studije su pokazale da beli luk može umereno da snizi nivo holesterola. Važno je napomenuti da beli luk može imati i druge zdravstvene prednosti, kao što je podrška imunološkom sistemu i smanjenje rizika od određenih bolesti.

Dodavanje belog luka vašoj ishrani može biti lak način da poboljšate ukus vaše hrane i potencijalno podržite zdravlje srca, ali za najbolje rezultate preporučuje se raznovrsna ishrana bogata raznovrsnim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i drugom zdravom hranom. A uz beli luk uvek su ukusnija jela koja pripremate, pa pokušajte da ga uključite u svoje obroke svaki dan.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je poznato po velikom sadržaju mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja može pomoći u smanjenju LDL holesterola i održavanju zdravlja krvnih sudova. Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su jagode, borovnice, maline, brusnice i kupine, takođe pružaju brojne prednosti. Sadrže velike količine vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi.

Studije su pokazale da oni koji redovno jedu bobičasto voće mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti nivo holesterola i rizik od srčanih oboljenja. Zar to nije dovoljan razlog da ga uključite u svoju ishranu kroz doručak i užinu?

Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima, kao što je oleinska kiselina, koja poboljšava nivoe lipida u krvi, uključujući snižavanje LDL holesterola i povećanje HDL holesterola.

Pored toga, bogat je antioksidansima kao što je vitamin E, koji može pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa i upale.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /