in

Ove namirnice nikada ne treba stavljati u frižider

Zahvaljujući frižideru, određena hrana ostaje duže sveža i nepokvarena. Međutim, postoje namirnice koje često odlažemo u ovaj rashladni uređaj, ali njima ipak nije tu mesto.

Posle nabavke iz prodavnice, konzerve i testenine ostavljamo u viseće kuhinjske delove, dok jaja, mleko, meso, povrće i voće svoje mesto imaju u frižideru. Neretko tu čuvamo skoro svu svežu hranu, što nije dobro – zbog niskih temeratura hrana „gubi“ na svom ukusu, a i brže propada.

Stručanjaci u domenu hrane preporučuju da sledeće namirnice čuvamo na kuhinjskom pultu ili u ostavi i da u širokom luku izbegnemo odlagnje u frižider.

Paradajz

Kada se paradajz izloži hladnom vazduhu, dolazi do promene u ukusu i teksturi, piše Haf post. Niske temerature utiču na enzim koji se nalazi u ovoj namirnici, koji slabo reaguje na hladnoću uzrokujući „razbijanje“ ćelijske membrane. Krajnji rezultat je kašasti izgled i bljutav ukus.

Bobičasto voće

Različita su mišljenja gde bi trebalo da se čuva bobičasto boće. Kada se duže vreme čuvaju na sobnoj temperaturi, plesni koje se pojavljuju na njima mogu ubrzati proces kvarenja. Ni odlaganje u frižider nije baš najbolja ideja jer zbog niskih temeratura se gubi slatki ukus i sočna tekstura. Između ove dve opcije, stručnjaci ipak preporučuju da ih čuvamo na sobnoj temperaturi i konzumiramo u roku od 3 dana.

Čili sos

Ovaj dodatak ishrani najčešće ima sirće koje ne dozvoljava tako lako bakterijama da se pojave u boci, te nije neophodno da bude u frižideru. Čuva se na sobnoj temeraturu jer samo tako ukus čilija se neće promeniti.

Avokado

Neosporno je jedna od najzahtevnijih kuhinjskih namirnica za čuvanje. Avokado bi trebalo da čuvamo u frižideru tek kada je zreo, neposredno pre nego što nameravamo da ga jedemo. Ako, pak, težimo da od njega napravimo kremasti namaz, trebalo bi ga ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi – po mogućnosti van direktne sunčeve svetlosti.

Šampanjac

Naravno da šampanjac treba poslužiti hladan, ali njegovo skladište može varirati u zavisnosti od toga kada planiramo da ga popijemo. Kada otvorimo flašu, u redu je da ga čuvamo na hladnom mestu do 4 dana. Međutim, u ostalim okolnostima kada se čuva u frižideru, pluta bi se mogla osušiti i tako bi se pokvarili željeni mehurići.

Umesto toga, možemo ga odložiti u hladnom i mračnom okruženju, tačnije u uslovima koji su obično u podrumima vinskih kuća.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /