in

Porez na kišu izaziva gnev u Kanadi

Porez na kišu izaziva gnev u Kanadi


Stanovnici Toronta su zbunjeni mogućim „porezom na kišu“ Šale o porezu na pravo disanja nisu baš šale – u Kanadi već planiraju naplatu od vlasnika kuća za kišu.

Ideja gradske vlasti Toronta da uvede novu taksu za vlasnike kuća, koju su kritičari nazvali „porezom na kišu“, izazvala je nezadovoljstvo i kritike mnogih, uključujući i Donalda Trampa mlađeg, sina bivšeg predsednika SAD-a, piše newsweek.

Predložena „taksa za odvodnjavanje kiše“ udariće na vlasnike kuća zbog uticaja njihove imovine na odvodnjavanje u sistem gradskog odvodnjavanja kanadskog grada.

Cilj ideje je podstaći ljude da održavaju travu i biljke na svojoj teritoriji, a ne da je prekrivaju betonom.

Prema rečima gradske vlasti Toronta, taksa će zavisiti od površine tvrdog pokrivača na njihovoj imovini, uključujući krovove, asfaltirane prilazne puteve, parkinge i betonsko zelenilo.

Kišna voda – to su kiša i otopljeni sneg. Kada kišnica ne ulazi u zemlju, ona se sliva sa tvrdih površina na ulice, u odvodne kanale i kroz cevovode koji je odnose u lokalne vodene tokove, napisao je gradonačelnik Toronta na svom veb sajtu.

Prema verziji zvaničnika, u urbanizovanim područjima, poput Toronta, postoji mnogo tvrdih površina.

Prevelika količina kišne vode može preopteretiti gradski kanalizacioni sistem, što može dovesti do poplava podruma i uticati na kvalitet površinskih voda u rekama, potocima Toronta i duž obale Ontarija.

Mnogi stanovnici Toronta su zabrinuti zbog rasta računa. Korisnici društvenih mreža već su nazvali ovu taksu „porezom na kišu“.

U pres službi grada su naveli da je kišnica topljeni ostatak snega i vode koja se sliva sa tvrdih površina u kanalizaciju ili cevi, povezane sa sistemom vodosnabdevanja.

Gradjani strahuju da će porez na kišu dovesti do nepravednog povećanja poreza uopšte. Na internetu se šale da bi sledeći trebao biti porez na sunčevu svetlost.

Ideja je izazvala besnu reakciju i kritike u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Kritičari su optužili gradske vlasti za želju da oporezuju kišu, ideju koju su nazvali „potpunim ludilom“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /