in

Potopljena američka baza za raketna testiranja- Ogromni talasi nose ljude (VIDEO)

Stručnjaci smatraju da bi niz ekstremnih talasa koji su izazvali pustoš u američkoj vojnoj bazi na Maršalskim Ostrvima mogao biti pokazatelj opasnijeg ponašanja na obali u budućnosti.

Talasi su poplavili jednu trećinu ostrva Roi-Namor, koje se nalazi na atolu Kvajalejn na severnim Maršalovim ostrvima, saopštila je vojska SAD.

Baza Garnizon-Kvajalejn atol američke vojske služi kao poligon za testiranje svemirske i raketne odbrane za Ministarstvo odbrane SAD i sadrži neku od najsofisticiranije opreme za praćenje u vojsci.

Talasi su naneli ozbiljnu štetu na nekoliko lokacija na ostrvu, navodi američka vojska. Okeanska voda zapljusnula je severozapadnu stranu ostrva.

U nekoliko zgrada u bazi, kao što su trpezarija, kapela i pozorište, pronađena je stajaća voda, navela je vojska, pozivajući se na početnu procenu štete iz vazduha.

Džo Sjenkjevič, šef ogranka za okeanske aplikacije za NOAA centar za predviđanje okeana, rekao je da je ovaj ekstremni talas „mnogo veći“ od prosečne veličine talasa koji udaraju o obale ostrva.

-Ako postoji više skupova talasa, onda je moguće da se energija može samo udvostručiti u oblasti iz dva različita skupa talasa, rekao je Sjenkjevič za Ej-Bi-Si njuz.

Sa ekstremnim talasima, visina određenog talasa može biti dvostruko veća od drugih talasa u pozadini, rekao je Sjenkjevič.Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /