in

Skandal u Italiji- Pokrenuta istraga zbog kršenja najveće tajne!

Skandal u Italiji- Pokrenuta istraga zbog kršenja najveće tajne!

Prema onome što je izneto iz istrage tužilaštva iz Peruđe, čini se da je prekršena najveća tajna u novijoj istoriji Italije.

Naime, Paskvale Strijano, potporučnik u Finansijskom nadzoru za antimafiju, optužen je za nedozvoljeni pristup kompjuteru sa poverljivim podacima, navodno radi „konsultovanja“ oko ličnosti iz raznih sfera javnog života, od politike, do sporta.

Podatke je uzimao nezakonito, ali se još ne zna za koga, no tvrdi se da je špijunirano „pola vlade desnog centra“, poslanike, senatore, članove partije, više oficire, privrednike, menadžere, osobe iz vrha italijanske ekonomije, kao i njihove rođake…

Tokom pet godina otkriveno je 5.000 pristupa poverljivim podacima, uključujući istraživanja o finansijama. Strijano je bio komandant grupe „Sos“ za sumnjive operacije, a potom je premešten na drugo mesto.

Istragu podataka je vršio „bez razloga koji se tiču njegove službe“. Pod istragom je i sudija Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije Antonio Laudati, kao i osam novinara kojima je Strijano dodavao informacije.

Najviše informacija iz banke tajnih podataka uzeto je za ministra odbrane Gvida Krozeta. Strijano je imao pristup njegovim podacima još u vreme predizborne kampanje. Taj ministar je, inače, sa premijerkom Đorđom Meloni formirao partiju Italijanska braća.

Sledio direktive, sve po pravilu

Novinari se brane da su samo istraživali i koristili pravosudne odluke i da se radi „o ugrožavanju slobode štampe“. Ali, ako se dokaže suprotno, rizikuju do pet godina zatvora. Do sada nema dokaza da je osoba koja je ulazila nezakonito u banku podataka primila novac za tu uslugu, ali je izbrisala i fajlove sa svog telefona. Advokat optuženog podvlači da je pre potporučnik „uvek povlačio poteze po pravilima i sledio direktive“.

Dva dana pre polaganja zakletve vlade 20. oktobra 2022, Strijano je tragao ponovo za podacima o novom ministru odbrane, kao i njegovom sinu. O ministru poljoprivrede Frančesku Lolobriđidi uzimao je podatke još u septembru 2021. i u junu 2022. godine.

Đuzepe Konte, lider Pokreta pet zvezdica, i Mateo Renci iz partije Italija viva, obojica bivši premijeri, takođe su „istraženi“, kao i pevač Fedec, fudbaler Kristijano Ronaldo, Gabrijele Gravina, predsednik Fudbalskog saveza Italije, i Masimilijano Alegri, fudbalski trener. Ima ukupno 78 „žrtava“ za koje se interesovao Strijano.

Istragu u Peruđi vodi ugledni tužilac Rafaele Kantone koji traži zajedno sa direktorom Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije da ih budu sasluša Parlamentarni organ za bezbednost zemlje kako bi se utvrdilo kome su bile namenjene uzete informacije.

Tužilac isključuje „stvaranje dosijea“ o političarima, ali govori o „radiografiji“ stare i nove vlade u cilju dostavljanja podataka o mogućim sprovedenim ekonomskim operacijama „iz nepoznatih razloga, koje nisu iz domena njegove službe, dakle nezakonitim“. Koliko je veliki obim uzimanja podataka govori i to da je optužnica sastavljena na 60 stranica. Optuženi je zadržao pravo da ne odgovara na pitanja.

Već su se oglasili političari sa vrha i zatražili inspekciju koja će da proceni da li je to bio „posao“ samo jednog podoficira iz Finansijskog nadzora. U protivnom, otvara se sumnja u ozbiljnost institucije koja čuva poverljive podatke i sigurnost u državi.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Skandal u Italiji- Pokrenuta istraga zbog kršenja najveće tajne! first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /