in

U Srbiju ih je došlo 370.000 – Otvorili su hiljade firmi

Rusija u srpskom biznisu: Bum registracija kompanija tokom 2023. Tokom protekle godine, srpska privreda je doživela značajan priliv ruskog kapitala.

Agencija za privredne registre zabeležila je blizu 9.000 novoregistrovanih kompanija sa ruskim osnivačima, što predstavlja značajan skok u odnosu na prethodne godine (6.000 u 2022. i manje od 2.000 u 2021).

Ovaj trend se delimično pripisuje sukobu u Ukrajini, koji je doveo do dolaska velikog broja Rusa u Srbiju (oko 370.000).

Međutim, ruski preduzetnici ističu i druge pogodnosti poslovanja u Srbiji, kao što je slična procedura registracije firmi (mada nešto sporija), prijateljski odnos prema Rusima, blizina Evropskoj uniji i kratka avio-veza sa Moskvom.

Sve veći broj ruskih kompanija se okreće i od tipičnih „ruskih“ biznisa poput ugostiteljstva i salona lepote, ka vrtićima, internet prodavnicama, proizvodnim pogonima, nekretninama i kovorking prostorima, posebno u Beogradu i Novom Sadu.

Dodatnu privlačnost srpskog tržišta predstavlja nizak porez na dohodak od 15% i razvijena transportna infrastruktura, što privlači i logističke kompanije.

Dakle, srpska privreda doživljava značajan uticaj ruskog kapitala, a ostaje da se vidi kakav će dugoročni efekat imati ovaj trend.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /