in

Uskoro zabrana na određene uređaje: Zbogom frižiderima, toplotnim pumpama i klimama?

Uskoro zabrana na određene uređaje: Zbogom frižiderima, toplotnim pumpama i klimama?

Do 2050. moglo bi da se zabrani korišćenje nekih uređaja kao što su frižideri, klima-uređaji i toplotne pumpe zbog snažnih gasova sa efektom staklene bašte.

Pregovarači Veća Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su dogovor kojim će se do 2050. zabraniti korišćenje snažnih gasova staklene bašte koji se koriste u uređajima kao što su frižideri, klima-uređaji i toplotne pumpe.

Reč je o fluorisanim gasovima koje je ekološka organizacija Grinpis opisala kao najgore gasove sa efektom staklene bašte.

Navedeni gasovi imaju i do 25.000 puta jači uticaj na globalno zagrevanje od ugljen-dioksida i proizvode se umereno, piše francuska novinska agencija AFP, a prenosi Poslovni dnevnik.

U EU su se emisije fluorisanih gasova udvostručile između 1990. i 2014, ali nakon 2015, kada su donete prve zakonske mere u tom području, počele su da se smanjuju. Prema novom zakonu, pomenuti gasovi biće potpuno zabranjeni do 2050.

„Te supstance imaju vrlo negativan uticaj na zdravlje naše planete i moraju se da se izbace iz upotrebe“, rekla je španska ministarka za okolinu Tereza Ribera Rodrigez.

Uverena je da je to važan korak u borbi protiv klimatskih promena. Sporazum tek treba službeno da potvrde Veće EU, koje okuplja predstavnike država članica, i Evropski parlament. Uredba će tada moći da stupi na snagu.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(poslovni dvevnik)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Uskoro zabrana na određene uređaje: Zbogom frižiderima, toplotnim pumpama i klimama? first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /