in

Zakon o rodnoj ravnopravnosti neprihvatljiv za SPC

Rod je biološka kategorija, vezan je uvek za rađanje, ali je i gramatička kategorija, a ovde je rod društveni konstrukt koji se formira kako god kome padne na pamet, konstatuje pravoslavni sveštenik

Zakon o rodnoj ravnopravnosti za Srpsku pravoslavnu crkvu je neprihvatljiv, smatra protejerej-stavrofor dr Velibor Džomić.

Njegov stav proističe iz činjenice da takav zakon duboko zadire u učenje SPC, zbog čega se sagovornik Tanjuga otvoreno protivi nametanju rodno senzitivnog jezika.

„S druge strane, srpski jezik i ćiriličko pismo su zvanični jezik i pismo SPC. To je jezik koji je kodifikovan kroz gramatiku srpskog jezika, rečnik srpskog jezika i pravopis srpskog jezika. To je ono što važi u ovoj državi. Kako će ko da živi, da se izražava i misli o sebi, to je njegovo pravo, ali ne na ovakav način da se nameće obaveza čitavom društvu“, rekao je on.

Govoreći o podelama u javnosti oko Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Džomić je rekao da je javnost bila ignorisana prilikom pripreme i donošenja tog zakona, jer nije sprovedena javna rasprava na najširem planu, kao ni društveni dijalog.

„Došli smo u apsurdnu situaciju da se o jednoj važnoj temi raspravlja posle donošenja zakona, a ne pre. Sve je trebalo uložiti da se otvori dijalog, da se uključe relevantne institucije kao što je Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Matica srpska, to su ključne institucije koje se tiču jezika. U delu javnosti izvršena je zamena teza da je ovo borba protiv prava žena. To su naše majke, sestre, kćerke, naše bolje polovine“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, crkvi se podmetala teza da se bori protiv prava i vidljivosti žena što, kako je rekao, nije tema jer svi građani stoje na istoj liniji.

S druge strane, dodaje Džomić, problem je što je nakon Istanbulske konvencije u srpski pravni poredak ušao pojam roda, u zakonskom smislu potpuno suprotan značenju pojma rod u srpskom jeziku i njegovoj kulturi.

„Rod je biološka kategorija, vezan je uvek za rađanje, rod je i gramatička kategorija, a ovde je rod društveni konstrukt koji se formira kako god kome padne na pamet. Nameće se obaveza svim organima, lokalnim samoupravama, lokalnim institucijama, medijima da vi to morate po difoltu da pratite na taj način, ignorišući ono što jeste standardizovani, kodifikovani srpski jezik. Može svako da govori kako hoće, ali nema pravo jedna agresivna grupica da nameće to kao obavezu pod pretnjom dvomilionskih kazni“, naveo je on.

Džomić napominje da je Zakonom propisano da će rodno senzitivan jezik morati da se koristi i u udžbenicima za osnovne i srednje škole, što je, smatra on, loše jer decu ne treba pustiti, već da ih treba obrazovati i vaspitavati.

„Mi smo bili primorani da učimo azbuku, gramatiku, matematiku, biologiju. Da smo se mi pitali u tim godinama, možda bismo više igrali klikere, fudbal, basket, ali to je nama bila obaveza. To je briga društva za naše potomstvo, za našu decu i zato decu i sistem vrednosti koji krasi ovaj narod nemojte dirati“, naglasio je on.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /